Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy különös vacsora története – avagy hogyan lett a paprikából az emberiség megmentője?

2022. 11. 07. 13:54:16
Egy különös vacsora története  – avagy hogyan lett a paprikából az emberiség megmentője?
A legenda szerint egy napon Szent-Györgyi Albert felesége paprikát tálalt a vacsora mellé, melyet Szent-Györgyi Albertnek nem volt kedve elfogyasztani, de a családi békesség megőrzése érdekében ezt feleségével nem közölte, inkább a zsebébe csúsztatta a paprikát.

A C-vitamin története és jelentősége

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyek jelentősebb részét a szervezet nem képes előállítani, így azokat a táplálékkal kell bevinnünk.
A vitaminok zsírban oldódó vitaminok, vagy vízben oldódó vitaminok lehetnek. Az emberi szervezet számára mind a zsírban-, mind a vízben oldódó vitaminok szükségesek az egészséges, normál működéshez. Vitaminhiányos táplálkozás esetén enyhe, vagy akár kóros hiánytünetek is jelentkezhetnek, ilyen például a XVI. század pusztító hiánybetegsége: a skorbut. 

A skorbut a C-vitamin  jelentős hiányakor kialakuló betegség. Ez a betegség főként háborúk, éhínségek idején végzett nagy pusztításokat, valamint a hajós népeknél, akik hosszú-hosszú hónapokat is eltöltöttek egy-egy hajóúton, ahol nem juthattak vitamindús friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz.
A viking hajósok a tünetek alapján skyrbjur-nak nevezték a ma skorbutként ismert C-vitamin hiány betegségét.


 

Mondhatjuk, hogy a 1700-as években még semmit sem tudtak a vitaminokról. Egy hajóorvos azonban arra a felfedezésre jutott, hogy a fogínyvérzéssel, a fogak kihullásával és rossz sebgyógyulással járó skorbut nem támadja meg azokat, akik citrusféléket is fogyasztanak - mindezek ellenére a skorbutra sokáig mégis fertőző betegségként tekintettek. Végül 1912.-ben tengerimalacokon végzett kísérletek alkalmával arra jutottak, hogy valójában a skorbut egy hiánybetegség.

Szent-Györgyi Albert neve manapság mindenki számára ismert. Az 1920-as években a mellékvesében felfedezte a hexuronsavat, melyről 1932-re kiderítette, hogy azonos a skorbut betegség gyógyszereként keresett C-vitaminnal.
Nem sokkal később a paprikából sikerült jelentős mennyiségű C-vitamint kivonnia.



Egy különös vacsora története 

– avagy hogyan lett a paprikából az emberiség megmentője? 

A legenda szerint egy napon Szent-Györgyi Albert felesége paprikát tálalt a vacsora mellé, melyet Szent-Györgyi Albertnek nem volt kedve elfogyasztani, de a családi békesség megőrzése érdekében ezt feleségével nem közölte, inkább a zsebébe csúsztatta a paprikát. Mivel még sosem tesztelte a paprikát, vacsora után elvitte magával a laboratóriumába, és már aznap éjjel tudta, hogy a C-vitamin tárházát találta meg.

Szent-Györgyi Albert 1937-ben kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért, „a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezései, különösen a C-vitaminnal és fumársav katalizátorral végzett kutatómunkája elismeréseként”.

Szent-Györgyi Albert munkássága az egész emberiség számára igen nagy jelentőségű. 




Az emberi szervezet C-vitamin tartalékai kicsik, hisz szervezetünk a vitamint nem tudja tárolni. A skorbut például már akkor kialakulhat, ha 2-6 hónapig nem jutunk megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz. A tünetei a fogínyvérzés, az immunrendszer gyengülése, kimerültség, koncentrációs zavarok, szédülés, izomleépülés, bőr- és ízületi gyulladások, rosszul gyógyuló sebek, valamint halmozódó fertőző betegségek lehetnek.

A C-vitamin-hiány olyan embereknél is előfordulhat, akik bizonyos betegségekben, vagy élelmiszer-intoleranciában szenvednek, vagy esetleg túlzott és egyoldalú diétát folytatnak. Sajnos olyan idős embereknél is megfigyelhető a skorbut kezdeti stádiuma, akik nem táplálkoznak vitamindúsan, vagy nincs étvágyuk. A tünetek főként koncentrációzavar, fáradtság vagy immungyengeség formájában jelentkeznek. Az érintett embereknek különösen ajánlott C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása.

A C-vitamin bevitelt manapság már könnyedén megoldhatjuk, hisz a közértben, élelmiszer boltokban, a kisebb-nagyobb áruházak polcain, vagy a piacokon rendszeresen hozzájuthatunk friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz. 

Különösen a nyirkos, esős, hideg őszi-téli hónapokban figyeljünk oda jobban a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelre egészségünk megőrzése érdekében.

Szigorú diétát követők, fogyókúrázók C-vitamin bevitelét szintén érdemes kiegészíteni étrend-kiegészítőkkel.

A webáruházunkban is elérhető immunerősítők, C-vitamin étrend-kiegészítők hatalmas segítséget jelentenek, természetes összetevőikkel támogatják szervezetünket, immunrendszerünket.